News

Fleurine tours India in April 2024 with Round Midnight Orchestra feat Alexander Beets Dehradun ( April 17) Delhi (April 18)Bangalore April 19 Mumbai April 20 Pune April 21

January 11, 2024

Fleurine is part of the World Jazz Festival and tours India with 15 musicians from all parts of the world, South Africa, China and The Netherlands. The Orchestra features star veterans Ben van den Dungen and Alexander ‘the Hurricane’Beets as well as young talent Femke Mooren ( alto sax) who won the Prinses CHristina Prize in the Netherlands. Renowned musicians Tom van der Zaal on alto and Miguel Rodriquez ( Spain) on Piano, Canadian Steve Zwanink on Bass and Mitchell Daamen ( NL ) on drums.

Fleurine will also give Jazz workshops for school children.


Fleurine protesteert namens BiMpro tegen gebrek diversiteit NPO: Petitie aan de Tweede Kamer 27 juni a.s

June 21, 2023

Nederland heeft een multiculturele samenleving; ¼ van onze bevolking heeft anno 2023 een migratieachtergrond, waarvan 16% niet- westers.
Toch hoor je bij de Publieke Omroep, die alle bevolkingsgroepen dient te vertegenwoordigen, zoals je kunt lezen op de website van de overheid, en in hun concessiebeleidsplan, dagelijks voornamelijk westerse pop, rock en klassieke muziek.
Voor jazz-en klassieke wereldmuziek is structureel geen plek op radio 1,2,3, 4 of 5 en al evenmin op NPO Televisie.
De laatste jaren vond een kaalslag plaats, Vrije Geluiden van de VPRO stopte, Matthijs ging niet meer door, Radio 4 werd NPO Klassiek- westers klassiek welteverstaan.
Geen ruimte meer voor kaseko, samba, jazz, raga, salsa, calypso, gamelan, Arabisch klassiek etc. Muzieksoorten die de tand des tijds hebben doorstaan en tot het cultuurgoed van een land behoren, zijn immers eveneens klassieke muziek, maar dan met niet-westerse wortels.
Jazz is een smeltkroes tussen Afrikaanse ritmiek en westers klassiek, een lichtend voorbeeld van het feit dat muzikale segregatie een station is, dat al sinds de tweede wereldoorlog, (toen Duitsland deze Kunstvorm als ontaarde “entartete” muziek verbood,) gepasseerd is.

De NPO erkent deze diversiteit vrijwel nergens in hun programmering.
In Nederland studeren jaarlijks 300 studenten af in de richting jjazz / wereldmuziek, net zoveel als in westerse klassieke muziek.
Voor makers uit de jazz- en wereldmuziek en hun producties bestaan geen structurele uitzendmogelijkheden bij de Nederlandse Publieke Omroep in de hoofdkanalen. Enkele podcasts op internet kanalen, daargelaten.
De publieke omroep heeft zowel een educatieve, als een representatieve functie, maar gedraagt zich in hun programmering als een commerciële omroep die grossiert in Anglo-Amerikaanse pop en rock classics. Ook Mozart en Bach kun je er elke dag horen.
De witte, westerse luisteraar wordt op zijn wenken bediend,echter niet opgevoed met het erfgoed van de culturen van zijn buurman.

De jazz- en wereldmuziek scene in Nederland protesteert hiertegen en biedt een petitie aan , aan de Tweede Kamer op dinsdag 27 juni a.s. om 13.45 uur


De Jazz en wereldmuziek-scène gingen niet over één nacht ijs. De beroepsvereniging van Improviserende musici (BiMpro) voorzitter Fleurine Verloop sprak constructief met Staatssecretaris Gunay Uslu ( 24 januari jl.) er werd een cruciale kamervraag omtrent dit onderwerp gesteld door Lucille Werner ( CDA) die door de NPO echter met een schijnoplossing werd weerlegd.
Er volgde een ronde tafelgesprek op OC&W op 15 mei jl waarbij helaas niet over de olifant in de kamer ( de NPO) gesproken mocht worden omdat OCW daar (quote) “geen invloed op had” .
De jazz en wereldmuziek-scène wordt van het spreekwoordelijke kastje naar de muur gestuurd en ondertussen wordt hun situatie steeds schrijnender.
Het muzikale ecosysteem van ruim 4000 Nederlandse makers wordt door de nalatigheid van de NPO genekt. Immers, hoe kan een in Nederland levende maker uit de jazz – en wereldmuziek scene een muzikaal product aan de man brengen, podia of theaterzalen vullen als ze nergens worden uitgezonden?
Onbekend maakt onbemind. Door inclusie te verzaken zet de NPO deze 4000 Nederlandse makers hun gezinnen, leerlingen fans en ook *honderdduizenden luisteraars in de kou.
NB: 75.000 bezoekers per jaar gaan naar het North Sea jazz festival -ook zij behoren tot de fans die door de NPO slechts 2 weken per jaar ( voorafgaand aan het festival ) muzikaal bediend worden.


Themakanaal als schijnoplossing
De NPO draait wel non-stop soul en jazz op het digitale themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz. BiMpro Voorzitter Fleurine Verloop: “Dat is echter uitsluitend digitaal te beluisteren en dus erg ontoegankelijk. Bovendien wordt er voornamelijk soulmuziek gedraaid. Als er al jazz wordt gedraaid, dan is het zeer zelden van eigen bodem, van de musici die het nodig hebben, maar van oude internationale iconen als Billie Holiday of Frank Sinatra.”

Daar komt bij dat als er al Nederlandse artiesten op het platform worden gedraaid, zij hier vanwege het digitale karakter nauwelijks auteursrechten inkomsten uit verkrijgen. “Het is schijnoplossing die geen zoden aan de dijk zet. Wij roepen de Nederlandse politiek én de NPO op tot verandering. Meer zendtijd voor jazz- en wereldmuziek op radio en tv is van groot belang, zowel voor alle Nederlandse makers als voor het Nederlandse publiek.”Een Protestmars naar de Tweede Kamer vindt dinsdag 27 juni plaats vanaf 13.30 uur. Dit is aangemeld bij de Gemeente Den Haag.
Ook elders in het land zullen protestacties plaatsvinden. De Beroepsvereniging Improviserende Musici (BiMpro) initieert in samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw , Nederlandse conservatoria, Kunstenbond en Buma Cultuur deze nationale protestactie tegen muzikale segregatie.
Een boek met brieven van honderden makers, podia , journalisten en fans zal aangeboden worden aan de culturele beleidsmakers in Den Haag.

Een greep uit de ¼ Nederlanders met migratie achtergrond:

350.000 Surinaamse Nederlanders
350.000 Indonesische Nederlanders
189.000 Marokkaanse Nederlanders
156.000 Turkse Nederlanders
58.000 Indiase Nederlanders
27.000 Antilliaanse Nederlanders
33.000 Braziliaanse Nederlanders
31.000 Zuid Afrikaanse Nederlanders
20.000 Kaapverdische Nederlanders
19.000 Colombiaanse Nederlanders
6500 Argentijnse Nederlanders
3000 Cubaanse Nederlanders
Etc etc etc
bron; Wikipedia
BRONNEN:

Missie & Taken NPO /CONCESSIEBELEIDSPLAN: https://over.npo.nl/organisatie/bestuur-en-organisatie/missie-en-taken-npo
De Nederlandse Publieke Omroep is een bindende factor in onze pluriforme samenleving. Voor, van en – steeds vaker ook – met kijkers en luisteraars. In ons aanbod laten we de veelstemmigheid en veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving zien en horen. Een samenleving waarin voor iedereen plek is en waar mensen zich ondanks verschillen onderling verbonden weten. Voor al die mensen maken we herkenbare programma’s; toegankelijk, onafhankelijk en van hoge kwaliteit.

Op de WEBSITE VAN DE OVERHEID KAN JE LEZEN:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/media-en-publieke-omroep/vraag-en-antwoord/nederlandse-publieke-omroep
Taak NPO
De publieke omroep moet zorgen voor een gevarieerd media-aanbod. Dat staat in de Mediawet. De programma’s moeten ook een publieke waarde hebben. Dat houdt in dat de programma’s:
gevarieerd zijn;
een hoge kwaliteit hebben;
geschikt zijn voor alle groepen in de samenleving.
Programma’s van de publieke omroep mogen niet alleen gemaakt worden voor het grote publiek. Ook voor kleinere doelgroepen – bijvoorbeeld liefhebbers van kunst en cultuur – moeten er programma’s worden gemaakt. Dat geldt ook voor de verschillende bevolkingsgroepen.

Namens de Kunstenbond , Nederlandse ToonKunstenaars Bond
Fleurine Verloop
Vocalist componist tekstdichter
Voorzitter BiMpro

Beroepsvereniging Improviserende Musici

www.BiMpro.nl

illustratie Cyprian Koscielniak voor NRC


US TOUR 2022 New York, Monterey Jazz Festival & SF Jazz California

September 23, 2022

Fleurine verkozen tot voorzitter BIM bestuur in een nieuw bestuur met overwegend vrouwen.

June 28, 2021

 

 

Op de ALV van  donderdag 24 juni jl.  is unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter van de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici, vocalist componist/tekstdichter Fleurine. 

Zij neemt het stokje over van Thomas Winther Andersen die er de afgelopen 9 jaar als voorzitter actief was. Fleurine wordt de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de BIM die in november 2021 haar vijftig jarig lustrum viert. Het aantal vrouwelijke leden is verdubbeld sinds Fleurine aantrad als bestuurslid in Juli 2020, maar maakt nog steeds slechts één zesde van het totale ledental uit.

 

Het nieuwe bestuur onder haar leiding bestaat tevens voor het allereerst uit een meerderheid van vrouwen, is gekleurd en representeert verschillende generaties,:

-Secretaris/vocalist Vivienne Aerts

-Penningmeester /alt saxofonist & DJ Susanne Alt

-Algemeen bestuurslid blokfluitist Dodo Kis

– Adviseur Nationaal Podiumplan/algemeen bestuurslid/ saxofonist Ben van den Dungen

– Algemeen bestuurslid/ drummer Sven Rozier.

 

Sven Rozier trad in 2020 samen met FleurIne toe tot het BIM bestuur waar Thomas Winther Andersen (voorzitter sinds 2011) en Mark Alban Lotz (voormalig algemeen bestuurslid sinds 2012) deze week zijn afgezwaaid na vele jaren van onafgebroken inzet.

Onder leiding van Thomas, met Mark, zijn vele musici, ook niet BIM leden geholpen met heel veel belangrijke informatie en resources gedurende de corona-crisis.

Fleurine: “Ik vond het heel bijzonder dat Thomas iedereen, niet alleen BIM leden hielp en informeerde; dat wekte  mijn interesse en ik dacht na 2 maanden corona-crisis vorig jaar juni ,ik wil me graag inzetten voor de grotere gemeenschap”.

Het BIM bestuur benaderde Fleurine vorig jaar nadat haar kritische posts op Facebook en Instagram over online streaming internationaal viraal gingen. en vervolgens o.a. gepubliceerd werden in de Nederlandse JazzNu, geciteerd in het NRC Handelsblad en uitgemeten in WBGO ‘s The Checkout( USA.)

 

Tijdens de ALV benadrukte Fleurine haar wens om de community voor Jazz & Geïmproviseerde muziek te verbreden en vernieuwen waarbij inclusie, gender balance en samenwerking met podia en andere muziekbonden hoog op haar prioriteiten ladder staan, en de ballotage commissie afgeschaft zal worden.” Iedereen die professioneel van Jazz of Geïmproviseerde muziek leeft in Nederland hoort bij ons ongeacht stijl of smaak.”

 

Ook het vergroten van speelmogelijkheden, en de trickle up economy waarbij de musici voor zichzelf speelmogelijkheden kunnen creëren staat bovenaan de agenda. Ze is blij met de nieuwe rol van van den Dungen in het bestuur, die het Nationaal Podiumplan in het leven riep samen met o.a saxofonist  Alexander Beets.

 

‘Improviserende musici zijn extreem creatief maar en we zullen alle zeilen bij moeten zetten om goed uit de corona-crisis te komen- dat kunnen we alleen door onze krachten te bundelen” ,aldus FleurIne.

 

Haar nieuwe bestuur herbergt veel talent, naast uiteraard muzikaal ook op bestuurlijk gebied :

-Secretaris Vivienne Aerts heeft tevens de zakelijke leiding over het Effortless Mastery Institute, zit in het besturen van de Fulbright Alumni en de  Netherland America Foundation. 

-Penningmeester Susanne Alt is tevens voorzitter van de ledenraad van de Kunstenbond.

-Ben van den Dungen zit tevens in het bestuur van de VCTN en van de belangenvereniging jazz en geïmproviseerde muziek in Den Haag 

-Algemeen bestuurslid Dodo Kis is  tevens penningmeester van De Nieuwe Muziekstraat;

-Algemeen bestuurslid Sven Rozier werkt voor het  Dutch Performers House, het Amersfoort World Jazz Festival,  voor stichting Jazz 071.

 

LINKS: 

www.bimpro.nl

 


Brazilian Dream blooms [Remastered] Release Date 20 september

June 11, 2021

With special thanks to Japan and Blue Vento Music a very special edition of Brazilian Dream hits the market; BRAZILIAN DREAM BLOOMS! on september 20th.

It includes a never released original bonustrack and a video “Dança!”, in a beautiful new layout. The proceeds are of course for www.estreladafavela.com the special school in Rio Janeiro that I’ve been supporting and that has unfortunately been closed since Covid-19 hit Brazil, but currently we are providing food and soap and lesson-packages for the children. So please don’t hesitate to download or buy a copy or just a new track if you already own Brazilian Dream.

In spite of the current bleak circumstances we have to keep this dream alive.


PERFORMERS UNITE and LISTENERS PLEASE LISTEN UP and respond:

April 13, 2020

 

I would like all my musicians and performing arts friends and all my friends who LOVE music and performing arts to stop and think for a moment with me and share your thoughts on this subject:

As with many other professions, Corona has brought our work to a complete standstill. Performances are being cancelled deep into July…for now.

For all performers without a steady teaching job on the side, this means at least 4 to 5 months with no foreseeable income, which puts many into debt and financial hardship.

Lots of us have started offering free concerts here on FB or Instagram, which is a lovely gesture: It’s an uplifting and soothing sound in trying times, and also a way to pass the time and keep us busy. But I wonder…is this a smart idea? With $0 coming in to pay rent or shop for groceries, why should we give away, for free, the one thing we have that has been earning us a living?

Our music is already streamed virtually for free, but live performance is our last currency and still the most vital way to monetize our art. I urge you all to think about the upcoming months and what we are doing to each other – and ourselves – if we keep on offering our performances in this kind of unprecedented volume for free.

As we have seen with free streaming music, and all of the platforms where you can rip (such a good term- Rest In Peace, Monetized Music for Musicians 😉 )consumers have stopped thinking about what it costs to produce a recording , because the ability get it for free it from the internet has made it “normal” to just “get“ music whenever you want it.

Now, Corona is about to do the same to live performances, and it might make people’s perceptions shift about what those performances are worth, just as it did with recorded music . So where does that leave us ? We can’t live on air.

Also, by overexposing ourselves for free, we might take away the incentive for theatres and clubs to book us, as they are depending on people who will pay to fill their rooms and festivals down the line.

I am not discounting the value of a single free track going viral on YouTube or FB, but I am urging you to think about our last stronghold: live performance.

In my humble opinion we should collectively stop giving it away and, yes, make our music available on these platforms, since right now it is the only way, but start to make the audiences aware of the need to contribute in some way.

We should unite and collectively find a way to monetize on our FB and INSTA concerts, and not by ‘contribute whatever you like’, because experience has taught us that (more than) 90 % of viewers won’t, and we can’t pay our rent on 10%. There should be a minimum to be able to watch. The other upside to paying is that people will actually be more likely to continue to watch the experience because they paid, instead of scrolling past to the next thing.

We need a Performers Unite App – where people can view your show free for maybe 5 minutes, and then people can chip in – otherwise the music stops. Just as with some other pleasures consumers seek, quality music or performance should come at a price .

They can pay a little and listen for a little, or pay more and see the whole show .
I think with the exception of Conservatory students or people just starting out who don’t have an audience yet, this is the way to go for everyone who has been making a living as a professional performer.

Anyway, that’s my viewpoint, as I fear that even if restrictions are lifted, it might be a while before people start feeling comfortable to sit or stand in a room full of strangers for several hours to listen to music or other artforms, let alone allowing us to travel to different countries to perform.

We have to find a way to bridge the financial gap until we can actually go out and play for everyone again!

Please share this post, and please share all of your thoughts and ideas with me on this TOPIC.

Thanks in advance everyone! I miss you.
Love & Music,

Fleurine

PS: does anyone want to develop this App with me?

In PORTUGESE:


Feature in JazzTimes Magazine October 2019

October 17, 2019

I’m honored to be featured in this month’s edition of JazzTimes Magazine:

Check it out by clicking here!

Overdue Ovation: Singer Fleurine, Monk Lyricist & International Star

The bubbly Dutch vocalist reflects on her fateful journey into the world of jazz


Fantastic news!!! Fleurine’s album ‘Brazilian Dream’ nominated for an Edison Jazz Vocal National 2019!

May 9, 2019

“Het juryrapport prijst unaniem Fleurine’s veelzijdigheid; op ‘Brazilian Dream’ zijn vrijwel alle composities,  teksten (in 2 talen) en arrangementen van haar hand: op sommige tracks  speelt zij gitaar, Fleurine produceerde ‘Brazilian Dream’ en het is op haar eigen label Pure Imagination Records verschenen! De jury schrijft: Fleurine’s liefde voor bossa ,baiao en samba komen op ‘Brazilian Dream’ tot volle wasdom! En…wat ‘n band!!!”

Fleurine & Boys from Brazil zijn met ‘Brazilian Dream’ op tour:

1 juni: CC Amstel, Amsterdam
3 juni: Duc des Lombards, Parijs
4 juni: Brinkhuis, Laren
14 juli: North Sea Jazz Festival, Rotterdam
23 nov: BNCS Muziekgebouw, Eindhoven

Voor aanvragen interviews, radio- en tv optredens, foto’s en dergelijke:
albert.grootoonk@gmail.com

Fleurine – Brazilian Dream
Pure Imagination Records
(distributie: Sunnyside/Delta)

Klik hier voor persbericht nominatie Fleurine


FLEURINE plays 2 nights of BIRDLAND in NEW YORK CITY in MAY

April 8, 2019

Fleurine will be back at Birdland celebrating her Brazilian Dream will almost the entire line-up of the recording!

Brad Mehldau (May 1) and Chico Pinheiro (May 2) are special guests on the album as well as for this festive occasion! Boys from Brazil and all songs on the album will be featured. It took a while to get all the elements to coincide to make this party happen- don’t miss it!

Get your tickets (see fleurine.com/concerts)!

CD’s sold there are for a special cause: www.estreladafavela.com.


FLEURINE & Boys from Brazil @ NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2019

March 13, 2019

This week the NORTH SEA JAZZ Festival announced more names for this summer and we are so happy to announce that we are part of their program SUNDAY July 14 to celebrate BRAZILIAN DREAM!

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL   Sunday 14 July

Abdullah Ibrahim & Ekaya • Ambrose Akinmusire Origami Harvest • Arp Frique & Family • Bobby McFerrin ‘Gimme 5’* • Chance The Rapper • Chick Corea: The Spanish Heart Band • Dafnis Prieto Big Band featuring the Aarhus Jazz Orchestra • Daryl Hall & John Oates • Fleurine & Boys from Brazil • H.E.R. • Henry Threadgill’s Zooid • Jacob Collier • Janelle Monáe • Joshua Redman – Still Dreaming • Jungle By Night • Kamasi Washington • Lawrence • Maisha • Mayra Andrade • Ms. Lauryn Hill • Poppy Ajudha • Shai Maestro • Stefon Harris & Blackout • The Baylor Project • Young Gun Silver Fox

Can’t wait to see you there this summer!